
Ίδρυση εταιρείας στο εξωτερικό: μόδα ή αναγκαιότητα;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται με καλπάζοντες ρυθμούς μια μεταστροφή: πληθώρα Ελλήνων επιχειρηματιών καταφεύγουν στην λύση της μεταφοράς της έδρας της επιχείρησής τους στο εξωτερικό ή της ίδρυσης μιας επιχείρησης εκεί.
Μεταφορά έδρας προφανώς και δεν σημαίνει ότι η εταιρεία παύει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αλλά ότι μεταφέρεται λογιστικά σε ένα περιβάλλον πιο ευέλικτο, πιο άνετο φορολογικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια άρα και κέρδος.
Επίσης πολύ συχνά τίθεται το ερώτημα: είναι νόμιμη αυτή η επιλογή; Η απάντηση είναι σαφής. Η ίδρυση εταιρείας στο εξωτερικό δεν είναι χάπι για τον πονοκέφαλο που άπαξ και το πάρεις, εύκολα και γρήγορα λύνεις το πρόβλημα. Την μεγαλύτερη σημασία κρατούν επάξια δυο συντελεστές: η επιλογή της χώρας και η επιλογή της ομάδας των ειδικών που θα αναλάβει αυτή την εργασία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δικαίως κρατά τα σκήπτρα στην ίδρυση εταιρειών, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, είναι πόλος έλξης όσων επιζητούν ένα σταθερό περιβάλλον, με αντίστοιχα σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, με ορθολογική φορολογική πολιτική και, κυρίως, ακριβοδίκαιες συναλλαγές μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων. Πρακτικά, προσφέρει αληθινά κίνητρα και οφέλη στην επέκταση ή μεταφορά των δραστηριοτήτων κάθε επιχειρηματία. Ο πολυεθνικός χαρακτήρας του εφόσον δεν υπάρχει θέμα μόνιμης εγκατάστασης, είναι βασικό πλεονέκτημα μιας και μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει ελεύθερα την επιχειρηματική και φορολογική του έδρα.
Αν θελήσουμε να δούμε το ζήτημα από μία πλήρως πραγματιστική ματιά, η μεταφορά της επιχείρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνει την δυνατότητα στον επιχειρηματία για Μειωμένους Φορολογικούς Συντελεστές, μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τέλη, προκαταβολές και λοιπά κόστη. Προφανώς αντιμετωπίζει ένα αξιόπιστο Τραπεζικό Σύστημα με ευέλικτο σύστημα ΦΠΑ. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνει συνδυασμό πολλαπλών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) σε μια εταιρία. Η γραφειοκρατία δεν υφίσταται και η ίδρυση της εταιρείας γίνεται σε μία μέρα. Σε επέκταση των παραπάνω, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ίδρυσης υποκαταστήματος σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνηγορούν σαφώς στο ότι η επιλογή αυτή είναι άξια λόγου και μελέτης. Κανένας όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία της εάν δεν είναι εκπαιδευμένος στις παραπάνω διαδικασίες. Δυστυχώς, και εδώ -όπως και σε πολλά στη χώρα μας- μόλις μία νέα τάση εμφανιστεί και είναι αποδεδειγμένα ή με επιχειρήματα καλή επιλογή, εμφανίζονται ταυτόχρονα εκατοντάδες ειδικοί! Θα ήθελα να τονίσω στους αναγνώστες σας λοιπόν, ότι ΔΕΝ είναι όλοι οι λογιστές γνώστες των διαδικασιών αυτών. Μην εμπιστεύεστε οποιονδήποτε παρουσιάζεται ως ειδικός και ζητήστε να λάβετε εγγράφως όλα όσα σας αναφέρει. Ακόμα, μελετήστε την υποδομή πίσω του. Μόνο οι εταιρείες που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία αποτελούν καλό υποψήφιο για να αναλάβει κάτι τόσο σπουδαίο και μακροχρόνια επικερδές για εσάς. Τέλος, όπως κάθε πρόταση, έχει υπέρ και κατά, για αυτόν τον λόγο δεν είναι κατάλληλη επιλογή για όλους! Ο ειδικός φορολογικός σύμβουλος στον οποίο θα απευθυνθείτε θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ανάλυση των καλύτερων λύσεων για την δική σας επιχείρηση και όχι να ακολουθήσει μία πεπατημένη οδό. Επιλέξτε λοιπόν με αυστηρά κριτήρια τον επαγγελματία που θα αφουγκραστεί σωστά τις ανάγκες σας και θα μπορέσει να φτιάξει ένα εξατομικευμένο πλάνο για τη δική σας, και μόνο τη δική σας, επιχείρηση.

Χρήστος Χριστοδουλέλης
- Λογιστής, Φοροτεχνικός, Οικονομικός Σύμβουλος